Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen; school doe niet te leuk!

Home / Onderwijs / Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen; school doe niet te leuk!

Dat het warm is, is niemand ontgaan. Maar wist je dat heel veel mensen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels ook extra gevoelig kunnen zijn voor warmte? Werk jij op een school? Ga er gerust van uit: hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen. Vanwege de warmte maar ook vanwege alles wat er omheen gebeurt tijdens warm weer. Dus doe alsjeblieft niet te leuk met dit warme weer.

Warmte is een prikkel

Als je er zelf geen last van hebt dan moet iemand je het vertellen. Warmte en koude zijn ook prikkels. Warmte kan een flinke belemmering zijn om normaal te functioneren. De zon is een sensatie op je huid die teveel kan worden. De warmte kan zo overheersend zijn dat het niet meer alleen gaat over temperatuur. Mensen kunnen zich gevangen voelen in warmte. Overal waar je loopt diezelfde kleffe warme lucht om je heen. En soms ook echt met de benauwdheid die je kan voelen in je longen.

Warmte kan veel vermoeidheid geven. En dan ook nog al die prikkels die er vanwege die warmte zijn. Gevoelige mensen hebben snel last van geuren. Als je op een normale dag een klaslokaal in gaat is de lucht soms al even wennen. Met dit warme weer ruikt het naar zweet, naar blote zweetvoeten, naar zonnebrandolie, naar warme lichamen.Warm weer is vervelend voor gevoelige leerlingen.

En dan hebben we het nog niet gehad over de BBQ die voor gevoelige mensen echt een verzoeking kan zijn. Al staat de barbecue aan het eind van de straat te branden, de geur is niet te ontlopen. Vanuit het oogpunt van een hooggevoelig of allergisch persoon zouden BBQ en houtvuren verboden moeten worden.

School doe niet te leuk met dit warme weer

Door het warme weer loopt alles anders. Ik zag zojuist een basisschoolklas per fiets naar het strand gaan. Ik zag de conciërge met een waterspuit de geklede kinderen nat spetteren op het plein. Mijn dochter moest een afwasbak meenemen omdat ze met elkaar gingen snoep happen. Vet creatief allemaal.

warm weer is vervelend voor gevoelige leerlingen, hsp en hitteMaar warm weer is voor gevoelige kinderen heel vervelend. En dan ook nog al die extra toestanden erbij. Dit levert stress op en daardoor weer meer vermoeidheid. Stress omdat alles anders loopt. Stress omdat je niet weet hoe het gaat lopen. Stress omdat natte kleren heel vervelend aan je lijf zijn. Stress omdat het verschil tussen kou en warm binnen een paar minuten heel vervelend is. Stress omdat je misschien op blote voeten moet lopen. Stress omdat,…..nou allerlei redenen. En omdat deze leerlingen zelf te druk zijn met zichzelf lukt het niet om mee te spelen en om een ander lekker te pakken. En daardoor staan deze leerlingen weer apart en is de kans groot dat ze slachtoffer worden van een plaagpartij.

Geef een alternatief

Bij alle activiteiten op school zou je leerlingen de kans moeten geven om te kunnen ontsnappen. Tijdens schoolkampen, warmtefeestjes etc zou het normaal moeten zijn dat leerlingen die gevoelig zijn (leerlingen met hsp, autisme, hoogbegaafd) zelf mogen kiezen of ze mee doen met de activiteiten of dat ze op een andere plek iets rustigs mogen doen.

  • lekker lezen in een rustig lokaal met een ventilator op je gericht
  • lekker lezen op een rustig plekje van het plein met je voeten in een teiltje
  • filmpje kijken terwijl je een ijsje eet.
  • gewoon doorgaan met je werk en eerder naar huis mogen
  • etc.

De gekkigheid die bij hitte komt kijken is niet voor iedereen leuk. Het zou niet een norm moeten zijn. De norm zou moeten zijn dat leerlingen mogen kiezen. Dus biedt altijd minstens twee mogelijkheden aan.

Geef jij gevoelige leerlingen zo een passende plek? Ook dat hoort bij passend onderwijs.

It's only fair to share...Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lees dit ook eens

  • Als christelijke hulpverlener voor jongeren in Harderwijk heb ik mijn praktijk Stuk Verder genoemd. Want als jongerencoach breng ik je graag een Stuk Verder. Waarom…
  • Eigenlijk niet goed om een blog te schrijven uit ergernis. Maar ach, ik maak daar gewoon mijn kracht van. Er zijn nog steeds mensen die…
  • Ik bied Flitshulp! Soort wandelcoaching aan. Dit is kortdurende oplossingsgerichte hulpverlening maar dan anders: confronterend, helend, verduidelijkend en richtinggevend.  Precies waar jij behoefte aan hebt,…
  • Als ik zo de 'geluiden' op Twitter en verschillende Facebook pagina's bekijk dan is er deze dagen sprake van grote teleurstellingen bij ouders die op…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zal ik jou zelf even bellen?