Leerlingen spijbelen niet voor niets

Home / Jongeren en studenten / Leerlingen spijbelen niet voor niets

Dat ik denk dat leerlingen niet voor niets spijbelen is geen nieuws. En dat veel docenten in de strafmodes schieten als er wél gespijbeld wordt is ook geen nieuws. In 2011 schreef ik een blog met de titel ‘Steeds minder leerlingen slagen in één keer’. Ik zag het te hoge schooladvies als één van de oorzaken maar ook het te lage schooladvies. Spijbelen is vaak te matchen met een verkeerd schooladvies en zeker met een verkeerde benadering. Ik vul hier mijn eigen blog verder in.

Mag ik dit ook schrijven? Ik doe het: volgende oorzaak waarom leerlingen hun eindexamen niet halen is volgens mij dat veel leerlingen niet het juiste onderwijs krijgen. Ik ga er vanuit dat leerlingen willen leren. Als ze vervolgens toch moedwillig spijbelen, geeft dat aan dat ze de les prima kunnen missen. En dat zeggen ze ook: “de docent doet de les toch nog een keer over”.

Deze week maakte ik kennis met een nieuwe coachee. De intelligentie druipt van hem af en toch lijkt hij niet te willen leren! Hij spijbelt regelmatig en het lukt hem vaak niet om zijn bed uit te komen. Zijn intelligentie wordt wel onderkend door school maar het is niet voldoende blijkbaar. Hij vind school niet interessant en hij geeft aaLeerlingen spijbelen niet voor nietsn dat hij prima zonder de lessen zou kunnen. Sterker nog, die lessen leiden hem eigenlijk alleen maar af van dat wat hij wil leren.

Wil leren? Ja, wil leren. Hij hoeft het vak Engels niet te volgen. Het vak wiskunde is facultatief. Het programma lijkt verrijkt te zijn door toegevoegde projecten. Maar deze jongen voelt zich daar niet serieus door genomen. De lesstof is te gemakkelijk voor mij en als antwoord daarop hoef ik dat niet te doen maar krijg ik iets heel anders te doen. Waar slaat dat op! Alsof ik om werk verlegen zit, ik verveel mij geen moment als ik gewoon thuis ben. Ik wil best beter worden in dat wat ik nu al kan!

Sommige spijbelaars willen juist harder! Stom van ze dat ze dan gaan spijbelen natuurlijk. En nog stommer is het dat docenten hun tempo aanpassen aan dat van de leerlingen. Deze leerlingen worden ongemotiveerd en krijgen misschien zelfs een bore-out. En een ongemotiveerde puber is een ongeleid projectiel. En hij heeft groot gelijk, de wetenschap staat achter hem.(nieuwe link 2016)

Mijn nieuwe coachee is zich volledig bewust van hoe hij denkt en handelt. En tegelijk is hij nog een kind die de gevolgen van zijn keuzes nog niet kan overzien. Keuzes die vaak nog gemaakt worden vanuit een onmacht in plaats van uit een kracht. Te laat thuis komen wordt helemaal niet thuiskomen omdat de reacties van ouders nu toch al vreselijk zal zijn.

En het rare is dat de scholen de leerlingen serieus gaan nemen op het moment dat leerlingen niet meer verantwoordelijk kunnen zijn! Ze krijgen straf voor gedrag dat hen min of meer overkomt.

Leerlingen die op het gebied van spijbelen het punt van ‘no return’ hebben bereikt kunnen niet meer zelf stoppen met spijbelen. De eerste keer spijbelen moet volledig serieus genomen worden. Een goed gesprek met de leerling over zijn zienswijze op het leven. Wat brengt hem naar school en wat houdt hem daar weg? Een school die spijbelaars ziet als ongehoorzame leerlingen diskwalificeert zichzelf in mijn ogen. Scoor maar fijn met de goede brave leerlingen, maar je hebt je geld pas echt verdiend als de moeilijke leerlingen geslaagd zijn.

Leerlingen spijbelen niet voor niets! Ga het gesprek met ze aan. Ze zijn eenzaam!

En als jij het niet doet, dan doe ik het graag!

It's only fair to share...Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lees dit ook eens

 • Pas had ik een e-mailwisseling met een jonge vrouw die verschillende studies begonnen was en had afgebroken. Dat soort berichten maakt mij triest en verdrietig.…
 • Ik hoor het wel vaker de laatste tijd: ik denk dat ik gek ben! Het is niet eens meer een vraag maar een soort uitroepteken…
 • In de krant staat vandaag een stuk over voortijdig schoolverlaten. De jongeren die op school zijn uitgevallen ervaren de periode die na die schoolverlating volgt…
 • Een poos geleden was ik decaan. Een waarnemend decaan. Er ging een leuke wereld voor mij open, vooral een gemiste wereld! Want had ik vroeger…

4 Comments

 • Hoi Chiel.
  Ik zag je oproep op Linkedin of we willen reageren op jouw spijbel verhaal.
  Zelf ben Ik coach in het Hbo en zelfstandig coach en ik geef praktijkles op het Vmbo. In het Hbo waar de studenten niet leerplichtig zijn, zie ik ze zich nogaleens onttrekken aan de lessen. Vaak bij jongens doordat achterstand is ontstaan en ze de docent daarover niet onder ogen durven komen of de groepsgenoten van een project niet onder ogen durven te komen bij achterstand van ptojectwerl. Soms is het een motivatieprobleem omdat een vak niet de voorkeur heeft of te moeilijk is.
  Ik ga daar altijd mee ingesproken wanneer Ik het signaleer om uitval te beperken

  In het Vmbo geef ik nu 2 maanden praktijk les en had een leerling die weer afmeldde voor een verplichte stage. Ik sprak iom zijn mentor met hem en zijn moeder. De 15 jarige jonge heeft aanpassingsproblemen in de groep en kan een nieuwe situatie niet handelen. Zijn mentor is van de harde aanpak, doch ik probeer hem door te luisteren verder te krijgen. Boeiend onderwerp! Mijn grootste ambitie is om Jongvolwassenen in beweging te krijgen. Tot horens vr gr Erik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zal ik jou zelf even bellen?