Mijn doelgroep wordt ouder, net als ik.

Home / Gedachten / Mijn doelgroep wordt ouder, net als ik.

Coaching voor volwassenen staat helemaal niet op mijn visitekaartje. En toch ben ik het laatste jaar vooral bezig geweest met het coachen van volwassenen.

In 2013 begon ik voor mijzelf te werken. Toen noemde ik mij ‘nuchtere hulpverlener’ en dat is best hoe ik ben. Maar het woord ‘hulpverlener’ leek mensen af te schrikken. Vooral jongeren houden niet van hulpverleners en therapeuten. Daarom ben ik mijzelf coach gaan noemen, jongerencoach.

Het woord jongerencoach geeft vrijheid. Ik hoef mij niet aan regels te houden en gewoon doen wat passend is voor de jongeren. Heerlijk is dat. En toch,…pas associeerde iemand het woord jongerencoach met sport. Laat dat nou precies niet zijn wat ik doe.

Twijfel dus over het woord jongerencoach. Deels omdat het mensen op het verkeerde been zou zetten maar ook omdat er steeds meer echte volwassenen op mijn coaching af komen.

Ik spreek bijvoorbeeld:

  • Ouders die zich zorgen maken over kinderen
  • Volwassenen (soms nog heel jong) die willen praten over wat er zich binnen hun gezin en binnen hun huwelijk gebeurt.
  • En jong volwassenen en volwassenen die vastlopen in hun leven, werk en gezin omdat ze een burn-out of een bore-out hebben of kenmerken van hoogbegaafdheid bij zichzelf herkennen.
  • mensen die een soort praktische second opinion willen over een gestelde diagnose: hoe nu verder, we krijgen niet de antwoorden die we eigenlijk zoeken bij de grote instellingen.

Ik blijf jongeren coachen, maar die coaching voor volwassenen geeft mij ook veel voldoening. Mijn doelgroep wordt ouder zoals ik zelf ook ouder wordt. En eigenlijk is dat best prettig. Levenservaring en ervaringsdeskundigheid op bepaalde gebieden gaan meetellen als je 40 bent blijkbaar. Mooi om dat te zien en fijn om daar ook waardering voor te krijgen.

De mix blijft bestaan want dat maakt het leven aantrekkelijk in mijn ogen. De laatste tijd voer ik overigens vaak wandelgesprekken. Het is zo lekker om te bewegen terwijl je praat. Om heel natuurlijk je lichaam te volgen en ergens stil bij te staan waar dat nodig is.

Zo’n wandelgesprek is voor iedereen met onrust in zijn lijf of de neiging om veel te praten. Chaos in je kop, de natuur en beweging zorgt voor rust in je hoofd. Voor iedereen die van frisse lucht houdt. Heerlijk. Voor  jong en oud zoals je hier kunt lezen.

Weet jij overigens een beter woord voor jongerencoach?

It's only fair to share...Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Lees dit ook eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zal ik jou zelf even bellen?